Teambuilding met je hond - Tellington TTouch-methode - Linda Tellington-Jones

Dit boek werd me aangeraden door een collega-instructeur. We hadden het over alternatieve trainingsmethodes en ik liet me ontvallen dat ik wel wat meer van TTouch wilde weten, omdat het me zo ‘zweverig’ leek. Mensen zijn er toch vaak lyrisch over, dus ik wilde mezelf meer onderwijzen over waar dat dan vandaan kan komen. Dit boek raadde ze toen aan.

Het begint met een mooie uitleg in de flap van het boek:

“Met de Tellington TTouch-methode kan men gedrag en karakter van honden effectief beïnvloeden door het stimuleren van hun bereidwilligheid en leermogelijkheden. In dit boek ligt het zwaartepunt op de verhoging van het welzijn van de hond. De toegepaste methoden helpen om het dier zelfverzekerd te maken. Zo ontstaat een relatie met de eigenaar, gebaseerd op waardering en vriendschap, niet op dominantie en ondergeschiktheid.”

Dit geeft al veel meer weer wat de mogelijkheden van TTouch allemaal zijn. Het is dus véél meer dan ‘alleen een beetje aaien in rondjes’ om je hond weer rustig te krijgen. De achterliggende gedachte kan ik zeker volgen en het doel, welzijn en de relatie met de eigenaar verbeteren, past helemaal in mijn denkwijze.

Hierdoor geïnteresseerd geraakt ben ik verder gaan lezen. Het boek begint met een inleiding, wat eigenlijk een uitleg is van hoe TTouch is ontstaan en zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Ook hier wordt weer de vriendelijke aanpak herhaald: behandel je hond zoals je zelf behandeld wilt worden.

Daarna komen een dierenarts en een hondentrainer aan het woord en vertellen welke ervaringen zij hebben gehad met TTouch. Deze praktijkvoorbeelden komen door het hele boek heen overal voor en maken de mogelijkheden van TTouch erg inzichtelijk.

Na deze uitleg volgt er een handige checklist, waarbij beschreven staat welke TTouches, geleidetrainingen en hindernistrainingen gebruikt kunnen worden bij bepaalde gedrags- of lichamelijke problemen. In de lijst staan diverse angst-, agressie-, vocalisatie- en incontinentiegedragsproblemen, maar ook pijn, spanning en allergieën worden genoemd.

Na deze opsomming volgt een uitleg van 22 TTouches (variërend van gebruik van vingertoppen tot de hele hand of accessoires), 8 geleide-trainingen (met lijn, tuig, halti of zweepje) en 8 hindernistrainingen (over diverse ondergronden, met behulp van verschillende accessoires en in verschillende moeilijkheidsgraden).

Per item wordt verteld waar deze touch of training voor is, hoe je het doet, hoe je te werk gaat en wat je kan doen als de hond niet mee wil werken.

Tot slot worden verschillende gedragsproblemen uit de checklist nog verder uitgediept.

Na het lezen van het boek heb ik een en ander zelf uitgeprobeerd bij Sira. Waarschijnlijk voelde ze mijn aarzeling en sceptische houding, want ik had niet het idee dat het iets deed bij haar. Toch is mijn interesse genoeg geprikkeld om een keer een verdiepingscursus hierover te gaan volgen. Het idee erachter (met een vriendelijke benadering een band opbouwen met de hond en zo gedrag te kunnen veranderen) staat me erg aan en ik ben heel erg benieuwd naar alle ‘wonderverhalen’ die ik van Karen Hartog (TTouch-expert in Nederland) heb gehoord.

Dit boek vind ik een aanrader omdat het duidelijk is beschreven met een semi-wetenschappelijke benadering. Het probeert niet te overtuigen van het eigen gelijk, maar een objectief beeld te schetsen van wat je kan doen met TTouch en hoe je het zelf kunt proberen. Al met al een aanrader voor sceptici, maar ook voor beginnende TTouch-practitioners.

Honden en hun Typische Baasjes - T. van Wanrooy

Een grappig boekje dat je niet te serieus moet nemen. Het bevat stereotype beschrijvingen van honden en hun baasjes. Ze zeggen dat honden op hun baasjes lijken? Kijk na het lezen van dit boekje maar eens in het bos naar de andere baasjes. Wedden dat je iets herkent?

honden en hun typische baasjes

Karakterhonden - Karakterbazen - Sacha Gaus & Nicky Gootjes

Dit is een leuke aanvulling op de verschillende rassenencyclopedieën die ik al heb staan. Het boek is ingedeeld in rasgroepen met vooraf een duidelijke uitleg waarom deze honden bij elkaar worden ingedeeld en op welke criteria een rasgroep is geselecteerd. Zo heb je gelijk al een beetje inzicht welk gedrag en uiterlijk de honden zullen hebben. Daarna worden enkele rassen beschreven, gebaseerd op een onderzoek bij hondeneigenaren. In plaats van een saaie duffe opsomming van uiterlijke en gedragskenmerken krijg je kleine leuke verhaaltjes over hoe eigenaren hun ras ervaren.
Het boek begint met een vragenlijst. Aan de hand daarvan krijg je zelf inzicht in welk ras er bij jullie zou passen.
Het is gewoon jammer dat niet alle rassen worden beschreven!

De evenwichtige hond - Marianne Krediet

Dit boekje is geschreven door dierfysiotherapeute en chiropractor Marianne Krediet en gaat over 'het nut van balans en coördinatie'. Marianne beschrijft met voorbeelden uit de praktijk hoe beweging tot stand komt, het belang van rompstabiliteit en de essentie van soepel bewegen. Ze legt uit hoe honden leren bewegen, hoe de zenuwen en spieren leren samenwerken en hoe bewegingspatronen worden 'ingesleten'. Daarna gaat ze in op hoe verkeerde bewegingen kunnen leiden tot blokkades en blessures, en hoe een goede chiropractor en fysiotherapeut hier met behandelingen en oefeningen verandering in kunnen brengen. Tot slot geeft ze een paar leuke oefeningen mee om thuis met je hond te gaan doen om de rompstabiliteit en balans te vergroten.

Hoewel het boekje redelijk specifieke en zware kost is, maakt Marianne het inzichtelijk door telkens een praktijkvoorbeeld erbij te halen. Ze neemt je mee langs zenuwen, spieren en blessures naar trainingen, behandelingen en gezond bewegende honden. Het heeft mij ertoe aangezet om ook eens met mijn hond langs de fysiotherapeut te gaan: zij kan vast wat verlichting bieden bij de ouderdomsklachten van Sira!

 

de evenwichtige hond

Marij Stolp 50

Marij Stolp

kynologisch gedragstherapeut

Telefoon: 06-50465821

Stolp gedragsadvies

Kolonel Michaëlstraat 17
1411VL Naarden

Webdesign by Miracle Solutions