Honden kunnen stress ruiken
Hieronder volgt een samenvatting van het wetenschappelijke artikel "Dogs can discriminate between human baseline and psychological stress condition odours", gepubliceerd op PLOS.ONE door Wilson et al (2022).
Hieronder volgt een samenvatting van het wetenschappelijke artikel "Dogs can discriminate between human baseline and psychological stress condition odours", gepubliceerd op PLOS.ONE door Wilson et al (2022).
Na 8 mooie jaren vol kennisoverdracht, is de werk-privé-balans dusdanig verschoven dat ik besloten heb om voorlopig mijn praktijk te sluiten. De komende tijd zal ik gaan besteden aan het opvoeden van mijn twee kinderen en onze nieuwe pup.
Met ingang van 2023 stoppen mijn werkzaamheden. Tot die tijd neem ik geen nieuwe klanten meer aan. Klanten met wie ik nu nog contact heb, blijf ik begeleiden tot het traject geheel is afgerond.
Voor hulp bij de opvoeding, privétraining of gedragstherapie verwijs ik u graag door naar één van mijn collega's van de NVGH (beroepsvereninging voor gedragstherapeuten).
Zeg nooit nooit, wie weet dat ik in de toekomst mijn kennis en kunde weer ga oppoetsen en mijn praktijk weer herstart... Tot die tijd wens ik iedereen veel geluk toe met zijn of haar viervoeter.
Sinds maart 2020 merken mijn collega's en ik dat binnen hondenland veel aan de hand is. Mensen zijn meer thuis door alle maatregelen en beseffen dat ze enerzijds meer tijd, en anderzijds meer behoefte hebben aan een hond. Het zorgt toch voor gezelligheid, ritme en een verplichte frisse neus op een dag.
Als dit een weloverwogen keuze is, kan ik deze alleen maar toejuichen. Echter, ook de hondenscholen zijn nu gesloten. Opvoeden komt nu op jezelf aan. Helaas merken de asiels en gedragstherapeuten toch dat dit soms wordt onderschat en dat mensen hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken.
Mijn collega's en ik denken hier dagelijks hard over na wat een haalbare oplossing is. Elke gedragstherapeut maakt hierin zijn eigen, persoonlijke afweging.
Ik blijf graag hulp bieden, maar vind het ook belangrijk mijn steentje bij te dragen aan zo veilig mogelijk werken. De afgelopen tijd heb ik zelf meerdere malen mogen ervaren dat, hoe goed we ook ons best doen, het niet altijd mogelijk is om netjes voldoende afstand te houden en te voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften. Denk bijvoorbeeld aan problemen met bezoekers thuis, of moeten wandelen op een smalle stoep langs een drukke weg. Daarbij heb ik toch meer contact met mensen die normaal gesproken niet in mijn 'bubbel' zitten.
Desondanks wil ik wel graag hulp blijven bieden aan mensen die juist nu tegen problemen aanlopen. Daarom heb ik besloten om de komende tijd, zolang de omstandigheden het nodig achten, tegen een gereduceerde prijs uitsluitend online hulp te bieden.
Ik besef me terdege dat ik hiermee niet de hulp kan bieden die ik normaal gesproken biedt: er is bijvoorbeeld na het advies geen 1-op-1 training en ook zie ik de hond niet of nauwelijks.
Echter, adviezen en uitleg zijn denk ik meer waard dan helemaal geen steun. Daarom heb ik wat spelregels opgesteld om toch zo goed mogelijk te kunnen helpen in deze rare tijd:
Dit covid-pakket kost € 90,00 euro.
Het is hierbij heel belangrijk dat er sprake is van een wederzijdse motivatie en klik. Bel me gerust (bij voorkeur buiten kantooruren) om eens vrijblijvend kennis te maken!
Voor veel typen gedragsproblemen kan het zinvol zijn (afhankelijk van de ernst van het probleem) om de training te ondersteunen met behulp van gedragsmedicatie. Niet alle gedragstherapeuten en dierenartsen zijn hiervan volledig op de hoogte. Welk type medicatie kan je voor welk type gedrag gebruiken?
Wat is Hoopers?
Hoopers is een nieuwe hondensport die zijn oorsprong vindt in de Amerikaanse behendigheid. In 2014 is deze sport geïntroduceerd in Nederland en hij verovert steeds meer terrein. Niet vreemd, als je bedenkt dat deze hondensport geschikt is voor elke hond die het leuk vindt om met het baasje te werken! Bij Hoopers legt de hond zelfstandig een parcours af, gestuurd door stem- en lichaamsaanwijzingen van de baas. Doordat de baas (in tegenstelling tot bij behendigheid) op één plek moet blijven staan, ligt bij Hoopers de nadruk op samenwerking en geestelijke inspanning.
Webdesign by Miracle Solutions